• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Két nap tömény természettudomány - tanulmányi kirándulás Budapesten

Két nap tömény természettudomány - tanulmányi kirándulás Budapesten

Igaz, hogy az első napon kimaradt az ebéd, de nem baj, úgyis meleg volt. Nyolc természettudományok iránt érdeklődő diák két nap alatt annyi információt gyűjtött ásványokról, élővilágról, vízi állatokról és Magyarország természetrajzáról, amennyi csak belefért ebbe a rövid időbe, melyet a Nemzeti Tehetség Program Tehetséggondozó pályázatának keretében, jutalomból Budapesten tölthettünk. (Fényképalbum ITT)
Az ELTE Ásvány- és Kőzettárában...

se vége se hossza a tárlóasztaloknak, melyekben MINDENFÉLE ásvány látható, és a tár őre, Felkerné Dr. Kóthay Klára mindent (is) tud róluk. Ilyen Lehetőség ritkán adatik, hogy órákon át lehet ásványokat tapogatni, lupéval vagy ultraibolya lámpával nézni, kedvenc ásványt választani, és mindehhez a legszakavatottabb kísérővel, aki tényleg mindenre szívesen válaszolt, és szabadjára engedte a kis csapatot az ásványtár hűvösében felhalmozott szépséges kincsek között.
Az ELTE Biológiai és Őslénytani Kiállításából a kinti hőség és a sajátos, piramis alakú üvegtető miatti üvegházhatás ellenére szintén mindent megnéztünk, és Dr. Török Júlia az ELTE adjunktusa kalauzolt bennünket a preparátumokkal, csontvázakkal, időnként bizarr, máskor vicces, de mindig érdekes dolgokkal zsúfolt tárlók között. Néhány óra múlva az információtömegtől és a hőségtől szédelgő diákok rémülten bökdösték egymást, amikor valaki kinyitotta a száját, hogy kérdezzen valamit, mert az adjunktus asszony arról is kimerítő, rengeteg latin szóval megtűzdelt előadást fog tartani, és akkor már tényleg elájulunk az éhségtől.
A csodálatos tárlatvezetés után ebéd, majd mindenki kedvére kószálhatott a Tropicariumban, és bámulhatta a trópusi halakat, teknősöket, cápákat és rájákat, amelyek hol óriásinak, hol egész picinek tűntek, és képtelenség volt megállapítani, hogy mekkorák, ugyanis az akvárium üvegfala hol homorú, hol domború, és ennek megfelelően cselesen torzít.
Este Magyarország – Wales focimeccs a TV előtt, (eredmény 1-0), egy tóparti szálláson, másnap pedig Simkó Krisztián tanár úr teljesen szabadjára engedte a csapatot a Természettudományi Múzeumban. A diákok, kezükben (mobiltelefonjukon) néhány iránymutató kérdéssel mamut és információ vadászatra indultak Magyarország egyik legérdekesebb természettudományi gyűjteményében.
„Az ásványtáron igazán meglepődtem, mert unalmasra számítottam, de nagyon élveztem. Igazából a leghasznosabb is az volt, mert ott sok érdekesség elhangzott, amiket egész jó arányban meg is jegyeztem. Hálás vagyok Simkó Krisztán tanár úrnak, Tringel Mariann pályázati referensnek, meg Szelenge Judit tanárnőnek, hogy megszervezték és lebonyolították, illetve a pályázat kiíróinak, hogy lehetővé tették, és Istennek, hogy ilyen jól sikerült” mondta Tóth Ilona a végén. Vass Virág elmondta, hogy hálás „a tanároknak (Udvarhelyiné Hyross Amelita és Simkó Krisztián), mert jól meg volt szervezve, szép és érdekes dolgokat láthattunk.” (Szelenge Judit)
Kétnapos Tanulmányi Út - Budapest – 2019. Június 11-12
Helyszínek: ELTE Ásványtár, ELTE Természettudományi Kar Gyűjtemény, Tropicarium, Magyar Természettudományi Múzeum

Last modified on Monday, 02 September 2019 14:08