• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Mit akartatok látni? Viláhgírű agysebészt? Többet is láttatok annál!

Mit akartatok látni? Viláhgírű agysebészt? Többet is láttatok annál!

Az mer szembenézni a halállal, aki hisz az örök életben. És az örök életben való hit indítja, hogy segítsen szenvedő testvéreinknek. (néhány kép ITT)(A teljes előadás video felvétele ITT)
A templom annyira tele volt, mint a nagyobb sátoros ünnepeken vagy egy gimnáziumi rendezvényen, de most nemcsak jezsusok vagy avasiak, hanem egész Miskolc képviseltette magát az Isteni Ige templomban. Persze, levetítette a híres-nevezetes pillanatot, amikor széttolták a sziámi ikrek ágyait, és igen, fülsiketítő csend volt ...

a templomban, a nagy tömeg még lélegzetet venni is elfelejtett. Ám ennél többet is hozott nekünk Csókay professzor. Szokásához híven maga elé tolta Jézust, ő maga pedig -világhír ide vagy oda, eléggé a háttérben maradt. Elmondta, hogy neki Jézus súgja meg a sebészeti megoldásokat, és bár szerinte erre a hitetlenek inkább csak legyintenek, de ő még azt is tudja, hogy a huszonnegyedik „Uram Jézus Krisztus, Isten Fia könyörülj rajtam, bűnösön” után villant be számára az a teljesen innovatív mód, amivel talán... talán szét lehet választani a két összenőtt fejecskét.

Megtudtuk, hogy műtét közben hangosan imádkozik, bár időnként kollégái „tűréshatára” alig bír el egy fél Üdvözlégy Máriát. Dr. Csókay András közvetlen előadásmódjával azt érzékeltette: magunk között vagyunk. A világhírű agysebész professzor otthonosan érzi magát a Jezsuban, hiszen itt él nagybátyja és lelkivezetője, Csókay Károly atya és a többi jezsuita, akiktől sok lelki támogatást kap.
Az előadás a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról is, meg arról is szólt, amit a mélyen hívő professzor gyakran elmesél: az imában kapja meg az ötleteit, ő maga hosszas tévelygés, bűnös élet és szenvedés után tért meg, és vált az evangélium hirdetőjévé az orvostársadalom és Magyarország számára. Felesége, Altay Daniella asszony arról beszélt, hogy ő a megbocsájtást hogyan gyakorolja, és így össze is állt a hallgatóság számára a kép: Jézus az, aki házasságukban a harmadik személy, az övék egy igazi szerelmi háromszög!
A kétórás előadás után a tömeg átvonult a gimnázium Seregély termébe, az Álom és remény című kiálításra és könyvbemutatóra. A képek varázslatos módon mutatják be az agysebészetet, a hitet, az evilági és az örök életet. Dr. Csókay András azzal méltatta barátja és munkatársa, Muhari-Papp Sándor Balázs munkáját, hogy „belerajzolja őt a műtétbe.” A művész pontos rajzai segítségével kerül közelebb a sebész a megoldáshoz. Közös könyvüket, a  Művészet és idegsebészet együtt a hitben -t is bemutatták.
A gimnázium Seregély termében január végéig lesz még megtekinthető Muhari-Papp Sándor Balázs életmű kiállítása, melyben  egyedi világú képein a sziámi ikreket szétválasztó műtétnek állít emléket, erről szól a Csókay Andrással közös könyvük is. A művész illusztrátorként több, mint 10 éve készít orvosi szemléltető rajzokat Dr. Csókay András idegsebésznek.

A kiállítás január végéig tekinthető meg a Fényi Gyula Gimnázium Seregély István termében.

Last modified on Wednesday, 18 December 2019 13:47