• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Vártúra sok csokival - az 5. b osztálykirándulása

Vártúra sok csokival - az 5. b osztálykirándulása

Boldogkőváralja, Füzér, Szerencs volt a célunk. A középkori korszak hangulatát idézte fel Boldogkőváraljai vár idegenvezetője és a vár tövében elfogyasztott középkori ebéd. A sült húst például kézzel ettük. ...

Mert akkor úgy volt szokás. Ráadásul középkori öltözetben ettünk, ami nagyon jól nézett ki.
A füzéri várban Horváth Kincső apukája kalauzolt bennünket, a vár kápolnája nagyon tetszett. Igazi középkori hangulata volt. A várból gyönyörű kilátás nyílt a környező dombokra.
Szerencsi várban pedig „interaktív foglalkozás keretében” - feladatlap kitöltésével - gyarapítottuk a középkori időszakról a tudásunkat. (a helyesen kitöltött feladatlap kitöltőit Maja bácsi ötössel jutalmazta, ez motivált, de érdekes is volt.) Vizsolyban a református templomban megnéztük a Vizsolyi Bibliát, vagyis első magyar nyelvű református Bibliát. Nagyon nagy. Érdekes alakú betűk is vannak benne. Egy másik épületben kipróbáltuk a Gutenberg-féle nyomtatást.
A füzéri vár tövében aztán egy kis játék, móka, sport és focimérkőzés. Nagy élmény volt még a sárospataki libegőzés és a bobozás.
A kirándulás legédesebb perceit a szerencsi csokoládégyárban töltöttük. Itt a gyár vezetője fogadott minket, Szarka Zsigmond nagypapája. Egy kedves néni elmesélte nekünk hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé. Az előadás közben degeszre ehettük magunkat édességgel. Utána a csokoládé készítésének folyamatában vettünk részt, beöltöztünk fityulákba és fehér köpenyekbe, és nekiálltunk a munkának. A hab a tortán az volt, hogy az elkészített csokoládékat ajándékként haza is vihettük.
Nagyon köszönjük a sok élményt, a szuper szervezést és a kalandokat és a jó hangulatot osztályfőnökünknek, Majorszki András tanár úrnak, társ-osztályfőnökünknek, Marincsákné Nagy Ildikónak (aki sajnos szinte egyik képen sincs rajta, mert ő fotózott!), és Szarka Zsigmond nagypapájának pedig köszönjük a rengeteg csokit! Az 5. B osztályból 33–an vettünk részt ezen az érdekes vártúrán a Zempléni hegységben (2018. május 8-9-én).
Czégé Emese, Spisák Dávid 5.b

Last modified on Wednesday, 13 June 2018 12:09