• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • „Életeket látok. Istentől akart és szeretett életeket”

„Életeket látok. Istentől akart és szeretett életeket”

Hajnali futások, jó kis beszélgetések, sugárzó derű... Kajtor Domi SJ... Tanár, diák egybehangzóan állítja, hogy hiányzik... Szeptemberben filozófiát és németet tanított nálunk Kajtor Domonkos jezsuita skolasztikus, mindenki kedvenc Domibá-ja, aki...

müncheni filozófiai tanulmányainak keretében egy hónap pedagógiai szakmai gyakorlatát töltötte iskolánkban. „Kant négy kérdése (Mit tudhatok? Mit kell tennem? Miben hihetek? Mi az ember?) alapján kezdtem el beszélgetni a diákokkal. Így érintettük az ismeretelméletet, az etikát, a vallásbölcseletet és az antropológiát. Nehéz téma szerintem. Megpróbáltam élet közelivé tenni, emberként, emberi szempontokból megbeszélni a diákokkal. Igazából az volt a célom, hogy ne azt mondják vissza, amit én tanítok nekik, hanem kezdjenek el gondolkodni. Végül egy hónap alatt eljutottunk oda, hogy az élet szép, és vannak kérdések, melyekre nem tudjuk a választ. Hagynunk kell, hogy az életünk belenőjön a válaszokba...”
Domi a Hochschule für Philosophie München hallgatója, ahol jezsuita formációjának éveit tölti. Mivel ehhez igen jól megtanult németül, kapóra jött, hogy a német órákon helyettesítsen, míg németes kollégáink osztályfőnökként erdei iskolában vagy lelkigyakorlatokon vettek részt osztályaikkal.
„Rájöttem, hogy nagyon szeretek tanítani” – mondta szakmai gyakorlata vége felé. A tanítás mellett szívesen végezte a szokásos lelkészi feladatokat is, kollégiumi esti ima vezetést, személyes kísérést, lelki beszélgetéseket. „Évek óta csinálom ezt, de most először volt egy megrendítő tapasztalatom: Először is nagyon sokan jöttek beszélgetni sokkal többen, mint eddig bármikor, amikor az iskolában dolgoztam. Talán ezért van, hogy amikor az udvaron sétálok, már nem csak szaladgáló, labdázó, pingpongozó gyerekeket látok, hanem azt látom, hogy ott van egy élet. Meg ott is... meg ott is. Életeket látok. Istentől akart és szeretett életeket.”

Last modified on Wednesday, 03 October 2018 17:01