• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Lázadjatok, tartsátok meg a Tízparancsolatot – Dr. Tarnai Richárd, szentignáckolis öregdiák a H1-en

Lázadjatok, tartsátok meg a Tízparancsolatot – Dr. Tarnai Richárd, szentignáckolis öregdiák a H1-en

Ki tudja, hány sztereotípiát lehet lerombolni 25 perc alatt? Persze azt sem tudjuk pontosan, hogy a jelenlévő mintegy négyszáz felső tagozatos diák fejében összesen hány sztereotípia lehetett, de az biztos, hogy kevesebb maradt, mire vége lett a hétfő reggeli áhítatnak, ahol Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője...

volt a meghívott vendég.
Dr. Demjén Péterné Rivasz-Tóth Kinga igazgatóhelyettes kérdésére „Egy lelkigyakorlatról emlékezett rád az, aki később meghívott téged a közéleti hivatásra. Hogyan éled meg politikusként a keresztény hitedet?”
A kormánymegbízott közvetlenséggel, humorral és váratlan kimenetelű történetekkel válaszolt. A diákok pedig egyre jobban hegyezték a fülüket, és egyre többen állapították, meg, hogy „egész jó fej,” meg hogy „milyen laza”.
„Amikor a Piarista Gimnáziumba jelentkeztem, a szüleim figyelmeztettek: Tudod, ha beíratunk, neked annyi, elfelejtheted a továbbtanulást. De aztán érettségire elérkezett a rendszerváltás is, és bár elsőre nem vettek fel a jogra, másodjára már igen. Voltak céljaim, de a Gondviselés másfelé vitt, valaki meghívott a közszolgálatba. A kormányváltáskor 2002-ben lemondtam, mert nem akartam részt venni annak a szétverésében, amit addig építettünk. Voltam munkanélküli, frakciós lótifuti, majd 2010-től parlamenti képviselő. Ennek a szakasznak a tanulsága: Azt csináld, amihez meggyőződésed vagy legalább kedved van, mindegy, hogy te tűnsz-e első látásra a legalkalmasabbnak, majd kiegészíti az Isten kegyelme, ami belőled hiányzik. Nem kell egymást letarolni a versengésben, hagyjátok, hogy a Jóisten kegyelme segítsen.”
A politikusokat, a közélet szereplőit sokan igazságtalanul, kollektíven általánosítva szemlélik, mintha mindegyik korrupt lenne, pedig arányaiban éppen annyi köztük a rendes ember, mint az általános populációban. Kísérletképpen próbálj meg bármi jót tenni, az utcátokban, az egyházközségben, a faluban, szinte azonnal lesznek, akik lehülyéznek, beszólnak, ócsárolnak, megtámadnak érte. Ha ezt saját bőrödön megtapasztalod, talán megértőbbé válhatsz. Ha meg továbbra is úgy látod, hogy igenis, minden politikus gazember, akkor annál inkább érdemes szerepet vállalnod: tekintsd a közéletet missziós területnek és gyere, tedd jobbá a személyes közreműködéseddel.
Most, 5 gyermekes családapaként, úgynevezett hagyományos családmodellben élsz és aktív vagy a plébániátokon. Milyen nagycsaládos politikusnak lenni?
Kaptam már olyan megjegyzést, hogy na persze, Fidesz-KDNP-s látszatcsalád, azért van annyi gyerekük, mert az a pártja ideológiája, szegény felesége meg csak sínylődik. Ez persze vicces, mert mi 21 évvel ezelőtt, az egyetemen találkoztunk Eszterrel és akkor határoztuk el, hogy négy gyereket szeretnénk. Amiből öt lett. Szabadon választottuk ezt a családmodellt és nem azért van 5 gyerekünk, mert a KDNP szerint minimum 3 kell...
Az Egyházat mindig megvádolják, hogy milyen konzervatív, és olyat tanít, amiről gőze sincs. Például a házasság előtti tisztaság megtartásáról. Pedig a teljes döntési szabadságotok csak úgy marad meg, ha tisztán éltek. Ha nem azért kell házasodni, mert „jön a gyerek”, meg „már annyi ideje együtt élünk, ez így illik”, stb., hanem teljes a döntési szabadságod. Legyetek ti is radikálisak, lázadjatok, vagyis menjetek szembe a divattal, tartsátok meg a Tízparancsolatot, és kövessétek az Egyház tanítását, például azt, hogy tisztán és szabadon érkezzetek a házasságba – ne legyetek birkák, mert a szabadságnál drágább érték kevés van. 10-20 év alatt ez nekem bejött.
A Társadalomismeret óra látogatáson felmerült a kérdés, hogy kik szeretnének házastársat. Szinte minden kéz a magasba lendült. Aztán amikor arról volt szó, ki szeretne 1, 2, 3 vagy még több gyereket, már sokkal nagyobb volt a szórás és beindult a vita. A gimnazisták számára még nem közös projektként merül fel a gyermekvállalás, hiszen még nincs ott a társ. Sokkal magától értetődőbb lesz, hogy majd ha megtalálod az igazit, hogy fogtok közösen tervezni. Azért mondom: a tanulás fontos, de a legtöbb energiátokat a párválasztásra fordítsátok, mert később ez egyre nehezebb lesz.
(Szelenge Judit)

Last modified on Monday, 10 December 2018 15:18