• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • EuroKlass St Blasienben - Marco Hubrig SJ szeretné felfrissíteni a cserediák programot

EuroKlass St Blasienben - Marco Hubrig SJ szeretné felfrissíteni a cserediák programot

Marco Hubrig SJ atya hamarosan szolgálatba áll, mint a Kolleg St Blasien jezsuita gimnáziumának kollégiumi rektor-helyettese. A gimnáziumban kb. 800 diák tanul, akárcsak a Jezsuban, a kollégium pedig, vagy, ahogy ott nevezik, az „Internat,” 250 fiúnak és lánynak ad otthont. A világhírű Stella Matutina iskolát a 16. században alapították Svájcban, és a II. Világháború idején költözött át a Fekete-erdőbe, Sankt Blasien városba, ahol egy ezeréves, Benedek-rendi kolostorban telepedtek meg. 1989 óta az egykori fiúiskola a lányok előtt is megnyitotta kapuit, mára fele-fele a fiúk-lányok aránya. December elején Miskolcon járt.
Miért jöttél Miskolcra?
„Szeretnénk felfrissíteni az iskoláink közti kapcsolatot,

újra megnyitni az iskolát és a családjainkat a német nyelvet tanuló magyar diákok előtt. Már voltak nálunk miskolci vendég diákok, akik egy vagy fél évre csatlakoztak az EuroKlass programunkhoz. Ide 9. évfolyamosok jelentkezhetnek, bárhonnan, az egész világról, és akár tovább is maradhatnak az iskolában. A mi diákjaink is szívesen jönnek majd Miskolcra, igaz, nem hosszú időre, nem a nyelvtanulás miatt, hanem egy-egy hónapra, hogy kicsit megismerkedjenek Magyarországgal, magyar iskolába járjanak, magyar családnál lakjanak. Azt szeretnénk, hogy lássák, Európa sokkal színesebb, mint az a néhány angol magániskola, ahova eddig eljutottak cserediákként. Arra gondoltunk, lehet majd közös projekteket is szervezni, énekkarokat zenekarokat utaztatni.”
Miért küldik a szülők gyermekeiket a St Blasien gimnáziumba?
A jezsuita iskolák általában jó hírűek. A szülőknek az oktatás minősége mellett az is fontos, hogy katolikus iskolába járjanak a gyerekeik. Széleskörű, úgynevezett integrált formációt ajánlunk, nemcsak a tantárgyi tudásra figyelünk. Van nálunk is színház, kórus, sportolási lehetőség, a teljes személyt fejlesztjük. Természetesen nagy a nyomás, mert mindenki a legjobb szeretne lenni, mondjuk, matematikából, vagy kémiából, de nálunk a személyiségfejlesztésre és a szociális készségekre is jut elég idő, hiszen szombaton is van tanítás. Ez elég ritka az országban, de a tanítványaink szeretik, mert így hét közben is csak 6 tanórájuk van naponta, nem fáradnak el annyira.
A kollégisták csak a hosszabb szünetekre mennek haza, vagyis hétvégéken is a kollégiumban tartózkodnak. Ez lehetőséget biztosít az elmélyültebb formációra.
Milyen a diákság összetétele?
A nálunk tanulók kb. 70 %-a katolikus, kb 25% protestáns, és az EuroKlass tanulóin kívül szinte mindenki felső-középosztályhoz tartozó német. A mi régiónk nem igazán vonzó a bevándorlók számára. Az oktatást a tanárok fizetésével támogatja a német állam, de a programokat és a kollégiumot nem. Az egyházmegye és a rend is hozzájárul a költségekhez, de leginkább a szülők adományai szükségesek az iskola, és főleg a kollégium működtetéséhez. Nem a miénk a legdrágább iskola az országban, de nem is a legolcsóbb. Ennek ellenére, azt szoktuk mondani, hogy ha valaki szeretne a mi iskolánkba járni, ne tekintse akadálynak az anyagiakat. A tanulók kb. 15%-a ösztöndíjas, egy bizottság dönt minden ilyen kérvény esetében.
Hogy működik a kollégium?
A fiúk és a lányok külön épületben vannak, a kicsik egy szobában hárman, a nagyobbak ketten, tizedik osztálytól fölfelé pedig egyedül. A nagyok a szobájukban tanulhatnak, de ha akarnak, átmehetnek a könyvtárba vagy a tanuló szobákba.
Hogyan látod magad, mint kollégium vezetőt?
A kollégiumunk jól működik, semmit sem kell „újjászerveznem.” Szeretném még jobban kiterjeszteni a nemzetközi cserediák programot. A kollégiumban megtanulják a diákok, hogy érdemes összetartani, és egymástól tanulni. Ha más országokból is vannak diákok, tőlük is tudunk tanulni, hiszen nekik is vannak problémáik. A megoldás soha nem az, hogy befelé fordulunk, mindenki a saját kuckójába, hanem összejövünk, és együtt keressük a megoldásokat.
A személyes munkámban az a célom, hogy pszichológusként is jelen legyek, és támogassam a nevelőket. Teljes mértékben a nevelőkön múlik a munka sikeressége, hiszen ők dolgoznak a diákokkal. Fontos, hogy meghallgassam őket, és velük együtt találjuk meg, hogy mi a legjobb nekik, és a diákoknak.
Ezért úgy gondolom, hogy a bizalom nagyon fontos. A fegyelem és a tekintély is attól függ, hogy a diákok megbíznak-e a vezetőben. A fiatalok hallatlan érzékenyek az igazságosságra. Szükséges, természetesen, hogy legyenek szabályok, de a legfontosabb, hogy igazságos, átlátható legyek, és a diákok és a tanárok is megbízzanak bennem.
Marco atya egyházmegyés papnak készült, majd 2010-ben belépett a Jézus Társaságába. Rómában, a Szent Gergely Egyetemen filozófiát és teológiát tanult, majd Drezdában oktatásszervező és a pszicho terapeuta végzettséget szerzett. (Szelenge Judit)

Stella Matutina http://www.con-spiration.de/syre/english/mai/e0501.html

Last modified on Thursday, 13 December 2018 17:28