Print this page

Erasmus+ projekt Hamburgban

Iskolánk öt tanulója Hamburgban járt a kétéves időtartamú Erasmus Plus "Sustainability by Biotechnology" című projekt keretében február 18-24 között. PLA - környezetbarát lebomló műanyag- előállítását dolgozták ki laboratóriumi körülmények között hét különböző nemzet diákjaival együtt. Iskolánkból Szabó András, Pistai Titusz, Demjén Henriett, Demeter Ambrus, Kövessy Péter vett részt a projektben.

2018. február 18-24. között lehetőségünk nyílt résztvenni az Erasmus+ projekt Hamburgban sorra kerülő találkozóján . A kétéves nemzetközi projekt biotechnológiai témájú és a fenntartható fejlődést biztosító kutatásokat végeznek a résztvevők.
Nagy várakozással indultunk neki az utazásnak, hisz egy nem túl hétköznapi munkára készültünk. Hét másik ország (Ausztria, Csehország, Dánia, Görögország, Németország, Törökország, Magyarország ) nyolc iskolájából érkezett diákjaival együtt politejsavat állitottunk elő a hamburgi Niels-Stensen Gimnázium laboratóriumában. Február 18-án, megérkezésünk után egy gyors sétát tettünk a szállásunk környékén, Hamburg kikötőnegyedében . A projekt hétfőn kora reggel kezdődött, amikor a nyitóceremónia után elkezdtük a munkát. Három laboratóriumban, 12 nemzetközi összetételű diákcsapatra osztva dolgoztunk. A délelőttünk azzal telt, hogy megépítsük a saját erjesztőnket, majd dél tájékán beletettük a baktériumokat, illetve a tápoldatunkat az építményünkbe. A feladatunk az volt, hogy folyamatosan ellenőrizzük a folyamatot és minél több tejsavat tudjunk előállíttatni a mikroorganizmusokkal. Folyamatosan figyelemmel kellett kísérnünk a hőmérsékletet, illetve a Ph-értéket, amikor szükség volt rá, be is kellett avatkoznunk. Időnként mintákat vettünk, hogy megmérhessük a baktériumok számát, a tejsav szintet illetve a glükóz szintet. Napközben folyamatosan voltak előadások is, amelyek a témával kapcsolatos információkat mutatták be, illetve magyarázatot adtak a felmerülő kérdésekre. Az első, nagy, szemmel látható változást kedd reggel tapasztaltuk. Az erjesztőnkben lévő folyadék áttetszővé változott. Az éjszaka során elszaporodtak a baktériumok a tápoldatban, az általuk termelt tejsav hatására a Ph lecsökkent, illetve a glükóz szint is majdnem 0 lett. Gyorsan NaOH-t tettünk az oldatba, hogy a baktériumoknak megfelelő 5,5-ös Ph-t biztosítani tudjuk, majd glükózt fecskendeztünk az erjesztőnkbe, hogy a tápanyag szintje is megfelelő legyen a mikroorganizmusok számára. A mérési eredményeket táblázatban rögzítettük és a kisérletek végén az egyes munkaállomások eredményeit összehasonlítottuk, értékeltük. Az eredményeket minden csapat prezentálta.
Nagyon élveztük a közös munkát és nagyon sokat tanultunk a kísérletek közben. Új eszközökkel ismerkedtünk meg, bővült az angol szakmai szókincsünk, megtanultunk együttműködni és problémákat megoldani. Esténként közös programokat szerveztek nekünk a vendéglátók, voltunk biliárdozni, pizzázni, volt zenés-táncos party, közös városnézés, sok nevetéssel és érdekes tapasztalatokkal. Megismertük a második legnagyobb német várost, Hamburgot. Nagyon sok barátot szereztünk és felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.
Köszönet érte a projekt szervezőinek és megvalósítóinak.
Szabó András, Pistai Titusz, Demjén Henriett, Demeter Ambrus, Kövessy Péter