Print this page

EYE project 2018 - Rém hangosan és irtó közel

Eseményekkel, barátsággal, irodalmi élménnyel és kreativitással teli napokról számol be Demjén Orsolya az EYE projectről: 2018-ban Olaszországban, Torinóban került megrendezésre az EYE project, melynek idei témája, Jonathan Safran Foer, „Extremely Loud and Incredibly Close” (Rém hangosan és irtó közel) c. könyve volt,

amely a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást dolgozza fel egy különös, szokatlanul érett kisfiú szemszögéből, akinek az apja (aki a legjobb barátja is egyben) életét veszti a tragédiában. Az író nagyon érdekesen mutatja be a fiú gondolatatit és a támadás körülményeit, érdemes elolvasni.
A projectben résztvevő nemzetek a következők voltak: németek, belgák, magyarok és a vendéglátó olaszok. A Jezsuita Gimnáziumból tizenöt 11. évfolyamos diák indult útnak Torinóba két kísérővel: Buzáné Kiss Judit és Taba Viola tanárnőkkel, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, a szervezést és a kíséretet.
Szombat hajnalban 1:30-kor indult a társaság az iskolából a Liszt Ferenc reptérre, ahonnan 6:00-kor indult a gép Milánóba, majd Torinóba buszra szálltunk és irány Torino! Mire megérkeztünk, már vártak a fogadócsaládok, akik a project alatt befogadtak minket. A szombat hátralevő részét és a vasárnapot velük töltöttük, így bepillanthattunk egy olasz család hétvégéjébe. Vendégszeretetüknek és kedvességüknek köszönhetően mindenki nagyon jól érezte magát. Hétfőn pedig elkezdődött a project. Először az ottani iskola (Istituto Sociale) igazgatója mondott rövid beszédet, majd a különböző nemzetiségek vegyes csapatokban quiz formájában mérhették össze tudásukat a könyvvel kapcsolatban. Délután volt a „city game” melynek keretében felfedezhettük Torinót és megismerkedhettünk a csapatban lévő német, olasz és belga diákokkal. A programoknak mindennap legkésőbb 17.00-kor lett vége, ezután a fogadóinkkal töltöttük az estét. Kedden volt az első workshop, ami azt jelenti, hogy kiscsoportokban, különböző módon dolgoztuk fel a könyvet. A csoportoknak a nap végén elő kellett adni a saját témájukat, kreatív módon. Szerda délelőtt volt a sportnap, majd délután meglátogattuk a helyi mozi múzeumot, amely szerintem nagyon érdekes és különleges volt. Csütörtökön ismét workshop, ekkor a már a könyvhöz nem olyan szorosan kapcsolódó témákkal foglalkoztunk, A délutáni prezentációk nagyon tetszettek, volt köztük megható és vicces is, ebből látszik, hogy milyen sokféleképpen gondolkodtak a csoportok. Pénteken, az utolsó napon, megnéztük a könyvből készült filmet, Stephen Daldry rendezésében. Ezen a napon a project már 13.00-kor véget ért, ugyanis este rendezték meg a „Farewell party-t”, amin mi, magyarok nem tudtunk részt venni, ugyanis 17:00-kor indult a buszunk a Malpenzai reptérre. A korai hazajövetel oka a 11. évfolyam vasárnap reggeli Rómába indulása volt. A hazaút elég kalandos volt, mivel, miután leszállt a gépünk Budapesten, kb. 20 perce távolodtunk el busszal a Ferihegyről, amikor lerobbantunk. Szerencsére kis késéssel elindult a busz és erőben, egészségben hazaértünk.
Köszönöm a lehetőséget, nagyon pozitív élményt volt ez a project. Új embereket ismerhettem meg, bepillantást nyerhettem a torinói emberek hétköznapjaiba és amellett, hogy gyakoroltam az angol nyelvet, érdekes programokon vehettem részt. (Demjén Orsolya)

Last modified on Wednesday, 14 March 2018 08:45