• Programok
  • Hírek
  • Aktuális hírek
  • Fejlesztések
  • Fel kell nőnünk az egyre komplexebbé váló feladatokhoz – beszélgetés Baptiszta Tiborral a Jezsu üzemeltetési igazgatóhelyettesével

Fel kell nőnünk az egyre komplexebbé váló feladatokhoz – beszélgetés Baptiszta Tiborral a Jezsu üzemeltetési igazgatóhelyettesével

"Nekünk, az üzemeltetésben dolgozó munkatársaknak is másokért élő emberekké kell válnunk. A tökéletes üzemeltetés-karbantartás akkor végzi legjobban a dolgát, ha a környezete észre sem veszi, hogy ott van." Baptiszta Tibor mérnök, közgazdász, MBA executive. Iskolánk üzemeltetési igazgatóhelyetteseként még nincs két hónapja, hogy kézbe vette iskolánk egyre komplexebb üzemeltetnivalóját. Az iskola működésének zavartalan biztosítása mellett az ő feladata a három helyszínen zajló építkezések felügyelete és a nem pedagógus munkatársak csoportjainak vezetése is. Az előtte álló feladatokról és jövőképéről kérdeztük:

SzJ.: Jó nagy falat került a tányérjára, milyen lehetőségeket és kihívásokat eredményeznek az új, illetve felújított épületek?

BT.: Szeptember végén, ideérkezésemkor, a beruházások már javában elkezdődtek. A beruházások elsődleges célja, hogy korszerű, a minőségi oktatás-neveléshez még az eddiginél is alkalmasabb környezetet hozzunk létre. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy mindezt a lehető legkorszerűbb energetikai technológiákkal tegyük, hiszen a mai világban közös felelősségünk a bolygó védelme, vagyis az energiafogyasztás optimalizálása, illetve az energetikai költségek minimalizálása. Itt olyan részletekre is oda kell figyelni, mint a korszerű berendezések, hőszigetelés, alternatív fűtés és hűtés technikák alkalmazása stb. Ez egyébként a már meglévő struktúrákra, vagyis mind az iskola, mind a kollégiumok épületeire is teljes mértékben jellemző, hiszen a meglévő épületekben korszerű, alternatív fűtés- és hűtéstechnikákat alkalmazunk, geotermikus energia, napenergia, hőcserélő, melyeket padlófűtéshez és falfűtéshez használunk.

SzJ.:Három nagyobb felületen folynak építkezések és korszerűsítések az iskolában. Mi várható a közeli jövőben?

BT.: Új szaktantermekkel, sport- és multifunkcionális közösségi terekkel fog bővülni az iskola.
Az Egyházi Infrastruktúra Fejlesztése projekt keretében egy multifunkcionális közösségi terem épül, mely a jelenlegi étterem templomtér felé történő kibővítésével fog létrejönni. Az diákok étkeztetésén túl alkalmas lesz iskolai, egyházi és kulturális rendezvényekre, esküvőkre, konferenciákra. A statikai alátámasztások kiépítése elkészült, nagyméretű tartó oszlopok kiépítésére volt szükség az Avas hegyoldalának talaj szerkezete miatt. Jelenleg az alsó hő- és csapadék szigetelés illetve a falak rakása zajlik. Várhatóan a tanév végéig elkészül.
Ugyanennek a projektnek a második helyszíne a Szent József épület emeletráépítése, mely az oktatás szempontjából különösen jelentős. A természettudományok oktatása iránti igények rohamosan fejlődnek. Ezért a kémia, fizika, biológiai tantárgyak integrált oktatására alkalmas természettudományos szaktantermeket építünk, ahol modern berendezések és magas színvonalú laboratórium áll majd a diákok rendelkezésére. Az új laboratórium lehetővé fogja tenni a még sokkal magasabb színvonalú és gyakorlatiasabb természettudományos oktatást, ahol a diákok kutatómunkát és kísérleteket is végezhetnek, melyekhez komoly berendezések beszerzése is folyamatban van.

A harmadik felület az egyetem felőli domboldalban található. Itt épül a Közös Tér Központ és Többfunkciós Csarnok, mely közel 2300 négyzetméter felületet jelent. Alkalmas nemcsak a megindult sport tagozatok kiszolgálására, de a jelentős városi sportrendezvények, diákolimpiák lefolytatására is. A csarnokot körülvevő infrastruktúra, vagyis utak, parkolók építése, és a környezet parkosítása is a beruházás része.
Tudjuk, hogy az építkezéseknél rengeteg minden merülhet fel, az időjárás viszontagságai mellett váratlan akadályok, és adott az építőipar rendkívüli leterheltsége. Hogyan állnak a beruházások most, november elején?

A Közös Tér többfunkciós csarnokról elmondhatjuk, hogy jól halad az építkezés, az idő etapok megfelelnek a tervezetnek. Októberben tető alá került, tavaszra Miskolc egyik legjelentősebb fedett, fűtött, beltéri csarnoka lesz.

A Szent József épület emeletráépítésében és a multifunkcionális közösségi terem építésében lemaradás tapasztalható. Szurkolunk, hogy az időjárás kegyes maradjon. Fagy, eső, hó – ezt ugyebár nem szeretnénk tető és külső nyílászárók nélkül. Ígéretet kapunk, hogy 2-3 héten belül temperálható fűtésre kerülhet sor, és a belső munkálatokat lehet tovább folytatni.
Jó hír viszont, hogy egy negyedik, jelentős beruházás már nagyjából el is készült, hála támogatóinknak és a pályázatoknak. Új padlót kapott a Kaszap István Tornacsarnok és professzionális sport burkolatot a híres gumiudvar. Ez azért is fontos, mert a gumiudvaron zajlik a diákok közösségi életének jelentős része, itt játszanak, pihennek, mozognak és találkoznak szünetekben, itt vannak az ünnepélyek, közös rendezvények. A beruházás a társasági adóból állt össze, amit a Magyar Kosárlabda Szövetség támogatásából kaptunk meg, melyhez 30 százalék önrészt kellett hozzátennünk. A gumiudvar ugyan számunkra is meglepő módon, két év helyett egyetlen nyár alatt elkészült, és októberben át is adtuk, és használatba is vették a diákok. A teljes finanszírozáshoz még másfél millió forintra van szükség, hiszen olyan gyorsan elkészült, hogy az önrészt meg kellett előlegeznünk. Ezért továbbra is gyűjtünk adományokat erre a célra, a Jezsuita Nevelési Alapítványon keresztül.

SzJ.: Az üzemeltetés kiemelt feladata segíteni a fenntarthatóság megteremtését: épületek, energetika, anyagiak, HR, stb. A felelős fenntarthatóság, alternatív energetika lehetőségei és kihívásai mellett lényegesek az anyagiak, vagyis a meglévő források kihasználása, a megtakarítások és új források keresése. Milyen üzemeltetési lehetőségeket és kihívásokat lát maga előtt?

BT.:Az új épületek egy része alkalmas bevétel generálására, ezeknek a szolgáltatási lehetőségek és a piaci igények a feltárása már zajlik. Az alternatív energiaforrások hasznosításával pedig hatékony költség megtakarítás a célunk.

Végül, de nem utolsó sorban az üzemeltetésben dolgozó munkatársakra, vagyis az emberi erőforrás fejlesztésre szeretnék kitérni. Annyit már két hónap után is látok, hogy a Jezsu korszerű, haladó gondolkodású közösség, mérhetetlen szeretet van itt az emberekben. Nagyon jó így dolgozni! Együttműködő, csapatban dolgozni tudó közösségbe kerültem. Megfigyeltem, hogy az építkezés alatt is, bár számos tantermet nem lehet most használni, zavartalan az oktatás-nevelés folyamata: a pedagógusok és a diákok hozzáállása a kényelmetlenségekhez példaadó, nagyon rugalmasan és találékonyan teszik lehetővé az oktatást.

Azonban látom, hogy az egyre komplexebbé váló feladatokhoz folyamatosan fel kell nőnünk, és a feladatköröket, hatásköröket az emberek képességének megfelelően, pontosítva folyamatosan testre kell szabni. Üzemeltetési igazgató helyettesként az is a feladatom, hogy biztosítsam, hogy mindenki a saját képességeit maximálisan kiteljesítve tudjon dolgozni, és hozzájárulni a zavartalan, korszerű üzemeltetéshez. Az üzemeltetés feladata az oktatás-neveléshez minden nap megteremteni a szükséges eszközöket és feltételeket. Nem szabad szem elől tévesztenünk a küldetést, hogy a diákok és pedagógusok olyan környezetet, olyan üzemeltetési színvonalat kapjanak, amely az iskola oktatási és nevelési céljait maximálisan támogatja. Nélkülözhetetlen nemcsak a pedagógusok és oktatást-nevelést végzők, hanem a kiszolgáló, a háttérben dolgozó munkatársak elhivatottsága is. Nekünk, az üzemeltetésben dolgozó munkatársaknak is másokért élő emberekké kell válnunk. A tökéletes üzemeltetés-karbantartás akkor végzi legjobban a dolgát, ha a környezete észre sem veszi, hogy ott van.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jezsu/public_html/gimnazium/templates/wt_edu_pro/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249