• Iskolánkról
  • Szervezeteink
  • Alapítvány
  • Az ifjúság évének jegyében – Jezsuita udvar 2018.

Az ifjúság évének jegyében – Jezsuita udvar 2018.

Kétszáznál is több vendéget, a rend műveinek támogatóit, résztvevőit, barátait és munkatársait hívták meg a 2018-as Jezsuita Udvarba, köztük iskolánk képviselőit és öregdiákjainkat is. (Képek ITT) P. Vízi Elemér SJ tartományfőnök atya beszámolójában röviden ismertette a rend műveit, jelenlegi helyzetüket és a rend közeli jövőre vonatkozó terveit. 2018 az ifjúság éve, ezért került még a szokásosnál is nagyobb hangsúly az ifjúsággal foglalkozó jezsuita intézményekre: a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumra, a szakkollégiumokra (SZIK és Roma Szakkollégium), és

az ifjúsági csoportokra (Szentjánosbogár, Inigo). Vezetőik lehetőséget kaptak, hogy részletesebben bemutathassák munkájukat. Ferenc atya elmondta, hogy iskolánk folyamatosan növekszik, évente 120 tanulót veszünk fel, és hamarosan elérjük a 800 fölötti tanulói létszámot. Ehhez az infrastruktúra fejlesztése is folyamatban van, továbbá elkezdődött a gimnázium és Miskolc város közös terének építése.
A jelenlévők szórakoztatására szervezett rövid műsorba diákjainkat kérték fel, hogy iskolánk művészeti nevelésének gyümölcseiből ízelítőt kaphasson a Jezsuita Udvarba meghívott vendégsereg. Mégiscsak más élőben hallani és látni, hallani, mint beszélni róla. Énekelt verseket, valamint a Padlás és a Maszat hegy slágereit adta elő Béres Vera, Forrai Kata, és Hajas T. Boldizsár és Gedeon András. Olyan vidám hangulatot teremtettek, hogy a legkisebbek táncra is perdültek.
Kis kiállítás keretében mutathatták be az ifjúsággal foglalkozó intézmények munkájukat, küldetésüket, pedagógiájukat, lelkiségüket. Iskolánk asztalát igen sokan látogatták, ahol a vendégek a Barátaink iskolánkról szóló számai mellett kedvükre válogathattak a gimnáziumhoz és az ignáci pedagógiához kapcsolódó könyvekből: a 2014-16-os Emlékkönyvből, az Ignáci Pedagógiai Műhely sorozat kiadványaiból, az Ádám János atya emlékezetére kiadott kötetből és természetesen a Magis kórus nagysikerű előadásainak, az Én vezetlek, a Padlás, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, és a Maszat-hegy DVD-ből.
A Párbeszéd Háza vendége volt régi ismerősünk, az indiai jezsuita, George Saju atya és négy tanítványa, szintén táncmesterek. Ők az indiai tánc nyelvén adták elő az emberiség történelmének legfontosabb eseményeit, a teremtést, az özönvizet, az angyali üdvözletet, Jézus születését, megkeresztelkedését – a megváltás történetét. A rendezvény a kertben folytatódott, beszélgetéssel, közös vacsorával.
Miskolcot – nagy örömünkre – sokan képviselték.
A remek estéhez hozzájárultak szolgálatukkal a Párbeszéd Háza és a Loyola Café munkatársai.

Last modified on Thursday, 31 May 2018 13:28