Élő kincseink - Jezsuita Művészeti Gála

Anyai szem nem maradt szárazon, de a papák is morzsolgatták meghatottságtól kicsorduló könnyeiket, miközben a másik kezükkel lelkesen nyújtogatták a magasba okos telefonjukat, melyre

a gyerekük táncát-énekét próbálták rögzíteni a 9. Jezsuita Művészeti Gálán. (Majó Márk tanár úr képgalériája ITT). A színpadon 5-6. évfolyamos fiaik erőteljes férfiassággal, lányaik igazi hölgyként, kecsesen és magabiztosan mozogva keltették életre a magyar népzene és néptánc legszebb kincseit. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola tanárai közös munkájukkal olyan magas színvonalú eredményeket érnek el a néptánc, népének és népzene oktatás terén, hogy esemény minden évben ugyanakkora álmélkodást vált ki a közönségből: szülőkből, nagyszülőkből, meghívott vendégekből és a tanárokból. Pedig a csodálatos produkciók nem öncélúan, hanem a jezsuita iskola nevelési programjának céljait támogatva nyernek igazán nagy jelentőséget. A gyermekek egymáshoz, hazájukhoz, az ellenkező neműekhez és a művészethez való viszonyának helyes fejlesztése egész életükre ható, pozitív támogatást kap a kétéves néptánc-oktatás és az egész iskolaidőn áthúzódó népi ének oktatás során.
A Gála nagyon látványos, és a világ minden kincséért ki nem hagynánk ezt az estét a Művészetek Házában.

Az idén május 16-án került sor szokásos néptáncos-népzenés gálaműsorunkra a Művészetek Házában. Az immár 9. alkalommal megrendezett programon a műsort – nagy részben - a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskolával való együttműködés keretében hozták létre a jezsus diákok és tanáraik.
Iskolánkban az ötödik és hatodik a és b osztályok, vesznek részt a néptánc-oktatásban. Fergeteges táncaiknak különleges értéke, hogy ők teljes létszámmal léptek színpadra, így mindenki bemutathatta mit tanult, mennyit fejlődött ez évben a néptánc órákon, és részese lehetett a közös sikernek.
Az eredmény lenyűgöző volt!
Az 5. a osztályosok egy sárközi szüreti játékot idéztek a színpadra, a b-sek is ennek a tájegységnek, Sárköznek a táncait járták – gyönyörűséges viseletben, ami szintén a Szinvavölgyi Művészeti Iskolának köszönhető. A 6. a osztályosok Dél-Alföldi –, illetve a b-sek Rábaközi táncaiban gyönyörködve alig hittük, hogy ezek a gyerekek még csak két éve kezdték el a néptáncot.
A néptánc fakultációsok önfeledt örömet és lelkesedést sugárzó tyukodi táncai érzékeltették, hogy mennyire élvezetes folytatni a tanulást. Az ő felksészítésükben Boncsérné Szinai Tünde tanárnő és Repka Gyula tanár úr vett részt.
Az igazi csemegét aztán a Szinvavölgyi Aprók jezsusainak Nyárádmagyarósi tánca és a két tánctanár, Boncsérné Szinai Tünde és Körmöndi Tamás Vajdaszentiványi tánca jelentette.

A remek hangulatú talpalávalót és a szólók kíséretét a Tényleg zenekar húzta Orosz Sándor zenetanár vezetésével. Külön gyönyörűség volt hangszeres diákjainkat látni-hallani, ahogy együtt-muzsikáltak a zenekarral. Hallhattunk Széki négyest és csárdást furulyán Tóth Virág Eszter előadásában. Ő bemutatkozott ütőgardonon is: Tóth Áron és Molnár Zsombor furulyajátékát kísérve felcsíki csárdás-dallamokat adtak elő, Szabó Dorka pedig Bonchidai muzsikát.
Mislai-Szilasi Ildikó tanárnő hetedikes népdalénekes tanítványai, a Cinege énekegyüttest és Geszti Imrét is a zenekar kíséretével énekeltek.
A gálákon már hagyományosan fellépő Bodzavirág, és Pántlika, és a szólóénekkel is fellépő Feczkó Villő, Hutka Anna és Velkey Bori Herpainé Velkey Klára tanárnő tanítványai.
Az est megható pillanata volt, amikor a „végsőkig kitartó”, s a gálán is szereplő érettségiző diákokat jutalmazták meg s búcsúztatták el tanáraik. Boncsérné Szinai Tünde egy keszkenőt ajándékozott Szunyogh Katának, egy bokrétát pedig Dabasi Halász Zsigmondnak, Dudás Kati és Dudás Bori pedig egy-egy pántlikát kaptak emlékül „Pántlikás” társaiktól és Velkey Klára tanárnőtől.
Az újonnan, Sztahura Ágnes tanárnő vezetésével alakult JezsuGold gyermekkar adta meg a program második részének alaphangulatát.
Köszönjük a Kedves Szülők egész éves támogatását, és lelkes tapsát, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Jóna István együttműködését, és P. Holczinger Ferenc SJ atya biztos hátteret nyújtó, fizikai-szellemi gondoskodását!

Last modified on Friday, 22 June 2018 16:25