TANULÁSMÓDSZERTAN - Egy tananyag megtanulása

Mai témánk: Egy tananyag megtanulása (Minden évfolyamon)
Lépések:
1. Kezdd a cím elemzésével (Tegyél fel kérdéseket, pl. mit fogok megtudni? miről szól? hol? ki? mit? stb.) 
2. Olvasd el az első fejezetet. Hangosan olvass, mert ilyenkor kétcsatornás a befogadás, segíti a megértést. Mondd el a saját szavaiddal! Közben nyugodtan belenézhetsz, ne takard el a tananyagot, ez biztonságérzetet ad. Amikor sikerül elmondani, akkor megértetted, amit kell, és nem is vetted észre. 
3. Mehetsz tovább a következő...

 fejezetekre, ugyanúgy. Ne ijedj meg, csak leírva ilyen hosszú!

4. Ha találkozol olyan résszel, ami nehezen érthető, rajzold le, ahogy te elképzeled. Az idegen kifejezések jelentését keresd meg.

5. A befejezéskor próbáld meg felmondani valakinek, vagy egyszerűen csak hangosan mondd el saját magadnak, hogy halljad.
Ez azért fontos, mert bár úgy érzed, hogy már tudod, de valójában még csak belső beszédben van, ami nem jelenti azt, hogy fel is tudod mondani.
Sajnos ez gyakori jelenség, a tanuló úgy érzi: "pedig mennyit tanultam...". Ez azért van, mert nem jelent meg a grammatikailag, stilisztikailag megformált külső megjelenítés, a hangos beszéd.

Jó tanulást! Szeretettel

Jely Kati néni
Keressetek kérdéseitekkel e-mailben: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Monday, 23 March 2020 14:53