• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Digitális JEEP - diákparlament Milánóban... otthonról

Digitális JEEP - diákparlament Milánóban... otthonról

 

A  2021-es JEEP-et (Jesuit European Education Project) Milánó szervezte, ám mindenki otthonról, képernyőn vett részt, úgyhogy a lélegzetelállító séta a Duomo tetején és a gelato sajnos kimaradt. Breuer-Lábady Jakob, Brunszlik Petra, Lénárt Eszter 12. évfolyamos, és Dabasi-Halász Gellért, Kovács Bálint és Molnár Lilla 11. évfolyamos diákjaink vettek részt a projektben. A jezsusok ITT MEGTEKINTHETŐ videóját, amivel a többi ország...

résztvevőinek bemutatkoztak, idén is lelkesedéssel várták a többiek.
Olasz, spanyol, francia, belga, lengyel, litván, horvát és magyar jezsuitás diákok tárgyaltak meg komoly EU-s problémákat, valódi parlamenti procedúrákat követve. Olyan témákban kerestek konstruktív megoldásokat, mint a gender kérdés, kiberbiztonság, adócsalás, globális erőviszonyok, és hasonlók. A diákok vegyes bizottságokban törvényjavaslatokat dolgoztak ki az EU számára.
Breuer-Lábady Jakob elmondta, hogy az esemény során: “A gondolkodásmódom sok tekintetben változott. Rájöttem, hogy fontos megérteni az emberek gondolkodásmódját, különben nem lehet összehangolni sem a problémákat, sem azok megoldásait. És nyilván ha nincs egybehangolt megoldás, akkor semmit nem ér az egész.”
“Előfordult, hogy egy-egy országnak olyan problémái voltak, amit sehol máshol nem tapasztalt senki. Például Litvániában az EU parlamentbe nem komoly politikusokat, hanem celebeket választottak. Ilyen jellegű, eltérő problémák lehetnek országonként, nekünk viszont az volt a feladatunk, hogy általános problémákra találjunk általános megoldást. Ezért az ilyen helyi kérdésekkel nem feltétlenül tudtunk foglalkozni, csak olyanokkal, amelyek az EU hatáskörébe tartoznak.”
Mindenki tudja, hogy semmi sem pótolhatja a valódi találkozások élményét. “Azért legalább kiszakított a szürke karanténos hétköznapokból.”
Juhász Nagy Andrea tanárnő számára is újdonság volt az online parlament: “Különleges volt így „találkozni” Európa ifjúságával, hogy mindenkit csak képernyőn láttunk. Hiányoztak a személyes találkozások, amikor a diákok és mi tanárok is barátságokat kötünk. Viszont az online parlamenti ülés, különösen a kérdésfeltevés és a szavazás remekül működött, hiszen nem tudott összekeveredni a sorrend, nagyon hatékony volt..
Színvonalas törvénytervezetek születtek, látszott, hogy a diákok gondosan körbe járták a témákat és utána néztek konkrét információknak. Különösen akkor voltam nagyon büszke, amikor a mieink kiváló kérdéseket tettek fel a többieknek, illetve amikor ők válaszoltak, nagyon profin, a feltett kérdésekre.
Nagy öröm, hogy az olasz házigazdák vállalták a projekt megszervezését online kiadásban is, ebből érdemes lesz megtartani elemeket, amelyek jól működtek.”
Diákjaink az idei JEEP-re is Juhász Nagy Andrea tanárnővel készültek fel az angol nyelvű Vita szakkör (Debate club) keretében - amelyet szintén csak online tudtak megtartani. (Szelenge Judit)

Last modified on Friday, 19 March 2021 11:49